• dr Igor Ristić

Zub broj 1. Ulepšava osmeh ili narušava samopouzdanje?

Updated: Feb 7, 2019


Ono što sigurno navodi ljude da se obrate stomatologu je problem sa prednjim zubima. 

Interesantno, ali mnogi se neće javiti zbog nedostatka čak i više bočnih zuba, ali će ih i najmanje promene na prednjim zubima odmah navesti da zakažu hitan termin kod stomatologa. Većini je važno da što pre sanira ono što je najuočljivije prilikom osmeha, a to su svakako jedinice (centralni sekutići). 


Međutim, postoje i oni koji godinama iz različitih razloga ništa ne preduzimaju, te se zbog prebojene, prelomljene, kraće ili neadekvatno sanirane jedinice jako retko osmehuju ili u društvu skrivaju zube iza svoje ruke.


Čak i minimalni nedostaci u estetskoj zoni dovode do osećaja nesigurnosti kao i gubitka samopouzdanja. Kada ljudima nedostaje neki od bočnih zuba, oni se uvežbano fotografišu iz profila sa one strane gde imaju sve zube, dok na fotografijama ljudi sa oštećenim pednjim zubima vrlo retko ćete ili nećete uopšte nećete videti zube, već samo usne koje su razvučene u osmeh.


U svakom slučaju, bilo da se radi o promenama u okviru jednog milimetra zubnog tkiva ili većeg dela zuba, pacijentova želja uvek je ista, vratiti zubu savršen izgled.  


Upravo ovo tretmane na jedinicama čini najizazovnijim za nas stomatologe. Podjednako su zahtevni bez obzira da li nedostaje mali deo zuba ili čitav zub. Repliciranje prirodnog oblika, boje i teksture zuba najzahtevnije je u estetskoj zoni. Iskustvo terapeuta je neophodno posebno kada treba uklopiti samo jedan sa ostalim prirodnim zubima.


Široki spektar boja savremenih materijala u stomatologiji, kao i moderni koncepti restauracije, omogućavaju nam da možemo potpuno oponašati prirodu i savršeno uklopiti stomatološki rad u harmoniju osmeha.


Od svih prednjih zuba najčešće su jedinice (centralni sekutići) te koje su prve, direktno izložene spoljašnjim faktorima i jedino one češće od ostalih zuba budu oštećene zbog povrede. Udarci u prednje zube dešavaju se na najrazličitijim mestima i u najbezazlenijim situacijama, prilikom pada, ili akcidentalno na drugi način.


Povrede zuba mogu dovesti do preloma samo ivice zuba, ali i do gubitka zuba.

Prelom ivice zuba, naročito kod mladih, rešava se kompozitnom nadogradnjom, u jednoj poseti, pri čemu rezultati zadovoljavaju visoke estetske kritrejume uz odgovarajuću metodu rada i pravilno slaganje boja. 


Vrlo često dešava se da osobe koje su imale neku povredu na jedinici, i imaju prisutnu restauraciju koja traje deset i više godina, u strahu su da bilo šta zagrizu i uglavnom  su opterećeni oštećenjem svog prednjeg zuba i previše obazrivo ga koriste u ishrani. 


Osmeh ovih osoba nakon pravilne sanacije zuba, kada vratimo zubu nekadašnji izgled, zaista je najveća nagrada za nas stomatologe, one uglavnom ‘’ne skidaju’’ osmeh sa lica.

U slučaju gde je došlo do značajnog skraćenja zuba, zubna supstanca može se nadomestiti ili keramičkom fasetom ili krunicom. Pri čemu, bezmetalne krunice ispunjavaju najviše zahteve kada je u pitanju estetska zona.


Jedan od naših pacijenata se spotakao, gledajući u svoj mobilni telefon, i prilikom pada oštećenje prednjih zuba je bilo značajno. Višestruki prelom krunice i korena desnog centralnog sekutića dovodi do gubitka tog zuba, dok je prelom leve sa otvorenom komorom pulpe devitalizovan. Krunica levog centralnog sekutića rekonstruisana je bezmetalnom krunicom. Dok je, nedostatak desnog sekutića vrlo uspešno rešen zubnim implantom i krunicom na implantu. Važno je znati da čak i u ovim situacijama, pacijenti nisu bezubi od onog trenutka kada posete stomatologa. Centar za dentalnu estetiku i implantologiju puno polaže na to da pruži privremena rešenja za vreme trajanja tretmana, tako da pacijenti mogu da aktivno učestvuju u socijalnoj komunikaciji, tako da okolina ne može da primeti da se bilo šta desilo u estetskoj zoni.


Primer 1 

Kompozitna nadogradnja

Prelom zuba datira iz detinjstva, slučajan potez starije sestre u igri. 

Primer 2 

Kompozitna nadogradnja


Na osnovu primera možemo videti da su situacije u kojima jedinice stradaju zaista različite i nepredvidive. Ono što je sigurno je da savremena stomatologija danas pruža sjajna rešenja u smislu funkcionalne i estetske rehabilitacije zuba, pomoću kojih osmeh zadržava svoju harmoniju i sklad.


#kompoziti #bezmetalnekrunice #estetskastomatologija #savrsenosmeh #stomatoloskitretman #stomatoloskaordinacijabeograd #stomatologbeograd #CDEIbeograd

© 2018 by NIPDE