• dr Igor Ristić

Vaš osmeh je deo Vašeg JA

Updated: Feb 7, 2019


Jedna od najlepših definicija podmlađivanja koju sam pročitao glasi da je “osmeh najbolji antiejdžing”! S obzirom da se decenijama bavim kreacijom lepšeg osmeha, potpuno sam uveren u činjenicu da čovek koji se smeje, iskreno i spontano, mnogo lakše uspostavlja socijalne kontakte i da se lakše nosi sa problemima koji iz tih odnosa mogu proizaći, kako na poslovnom, tako i na ličnom planu. Da to nije samo deo marketinške priče stručnjaka koji se bave istim poslom kao i ja, govore i mnoga istraživanja koja su socijalni psiholozi uradili na ovu temu.


Od kada se nauka bavi proučavanjem neverbalne komunikacije među ljudima izvršena su brojna istraživanja na temu, koliko je osmeh, kao radnja koja izražava emociju, od uticaja na odnos okruženja prema osobi koja se osmehuje. Jedna od interesantnijih studija iz 2013. koju su sproveli Gol, Mast i Lobmajer je: "Koliko emotivno izražavanje sreće utiče na privlačnost osobe". Tokom studija, istraživači su manipulisali licima ljudi, koji su bili objekti posmatranja, pomoću grafičkog softvera, tako što su menjali samo oblik delova lica koji doživljava promenu tokom izražavanja emocija i sreće, dok su ostale delove ostavljali nepromenjene.


NASMEJANA LICA SU PRIVLAČNIJA


Na taj način učesnici, posmatrači, su videli identična lica koja su se  razlikovala po izraženim emocijama, po privlačnosti i količini izraženog osećanja sreće. Na zadatak, da izaberu najatraktivniji lik osobe, posmatrači su redom birali nasmejana lica. I to je, svakako, moglo da se očekuje.


LEPO LICE BEZ OSMEHA MANJE JE PRIVLAČNO OD NASMEJANOG LICA KOJE NIJE TOLIKO LEPO


Interesantno je nešto drugo. Manje lepa i manje pravilna lica, ali nasmejana, često su bila birana podjednako kao atraktivna, nekada čak i češće od lepih, pravilnih lica, bez osmeha. Oba pola, i muški i ženski, postaju atraktivniji kada su nasmejani, s tim što je kod muškaraca atraktivnost značajno više rasla uz osmeh nego kod žena, što je bilo iznenađujuće.


USILJENI OSMESI NE MOGU DA ZAMENE ONE ISTINSKE I SPONTANE


Studija je, takođe, jasno dokazala da okruženje poklanja više pažnje atraktivnijim ljudima, ali je i napravila razliku između imitiranih i istinski srećnih osmeha, jer se tu vidi položaj glave, sjaj u očima i sveopšti izražaj sreće kroz osmeh. Rezultat je i pozitivan efektat koji osmeh izaziva kod posmatrača, provocira njegov osmeh i tada ga čini privlačnijim i sigurnijim, čime se na kraju menja i opšta atmosvera među njima. Svi znamo takve osobe, koje unesu pozitivnu atmosferu kada uđu u neku prostoriju.OSOBA KOJA SE VIŠE SMEJE JE LEPŠE, ALI I ZDRAVIJA


Lep osmeh je i simbol zdravlja, što okolina uvek primeti. Takođe, pozitivne emocije utiču pozitivno i na kardiovaskularni sistem.  Nemojte dozvoliti da manji ili veći problemi sakriju Vaše pravo ,,Ja” i time možda propustite mnogo u socijalnom, profesionalnom i privatnom aspektu života. Odraz pozitivnih emocija na licu može Vas i svesno i nesvesno svrstati u zdravu, stabilnu osobu, koju okolina rado sreće. 


#leposmeh #zdravosmeh #zdravizubi #lepota #nasmejanolice #smile #perfectsmile #smilingface #mysmile #mojosmeh #CDEIbeograd


© 2018 by NIPDE