• dr Igor Ristić

Stomatologija u digitalnom svetu i digitalni svet u stomatologiji

Sveukupna digitalizacija društva i modernog načina života u velikoj meri promenila je trajno naše svakodnevne navike i premodelovala načine kojima komuniciramo i izvršavamo određene tretmane u smislu koji je pre samo nešto više od decenije bio nezamisliv ili je pripadao prorocanstvima u koje je malo ko verovao!


Upotreba savremenih tehnologija koje svoju moć udvostručuju u periodima od po dve godine, razvila je niz alata koji su danas u stomatologiji nezaobilazan. Za početak kao nikada do sad, mi smo u mogućnosti da dobar deo dijagnostike završimo i bez pregleda pacijenta, samo razmenom digitalnih informacija različitog formata, fotografija, rentgen snimaka ili skeniranih modela vilica.


Ulazeći dalje u proces izrade plana terapije koristeći takve podatke-fajlove, možemo napraviti vrlo precizne planove terapije, modele zamišljene rekonstrukcije i novog izgleda zuba koje štampamo na 3D printerima. Kada je u pitanju postavljenje implantata kao zamena za nedostajuće zube, željeni položaj jednog ili više implantata u vilici, prvo postavljamo virtualno, na kompjuteru uz izgled ekrana koji češće podseća na neku video igru nego ozbiljan medicinski alat. Takav virtuelni plan omogućava 3D štampu vođice koja će hirurgu omogućiti da ugradi implant baš u ono mesto gde je virtuelno isplanirao. Nivo preciznosti-deo milimetra! Ugradnja implanata pomoću robota je već osvojena, radi se na finim podešavanjima.


digitalna stomatologija @ CDEI Beograd

Nadalje, kada se implanti integrišu ili zubi eventualno preparišu, umesto otiska koje decenijama radimo raznim silikonskim masama, intraoralnim skenerima skeniramo izgled svih elemenata u ustima, šaljemo taj fajl u laboratoriju, gde se opet u virtualnom okruženju modeluju krunice i mostovi koji će biti izrezani u svoje fizičke oblike. Posle probe, uz malo ili bez podešavanja malo se mogu korigovati boje, da bi sve to u ustima pacijenta izgledalo prirodno. To je ono što se danas naziva ,,digital workflow” i usavršava se na dnevnom nivou!


Takvi zadovoljni pacijeti se fotografisu u svom socijalnom okruženju, postavljaju slike na različite virtuelne platforme i naš rad je sad vidljiv realno celom svetu. Zar to nije fantastično?!


Radi boljeg i realnijeg sagledavanja cele teme i donošenje pravilnog zaključka bilo bi dobro istaći i neke činjenice ,,iza zavese”! Da li je reklama na internetu ili časopisu koja u prvi plan stavlja adut tipa ,,najsavremenija digitalna tehnologija” zaista put do perfektnog osmeha? Nije!


Ako ste pažljivo pročitali tekst od početka shvatićete da je na digitalnim uređajima samo vešt i kvalitetno obrazovan lekar može doneti ispravnu dijagnozu. Virtualnu postavku implantata može valjano isplanirati samo iskusni hirurg i protetičar zajedno. Lepe, savršene, individualizovane krunice na kompjuteru može da napravi samo tehničar koji se odlično maštom snalazi u 3D okruženju i zna to sve da izvede i na tradicionalni analgni način.

Digitalno okruženje nije zamena za neznanje i manjak obrazovanja i neće od lošeg stručnjaka napraviti dobrog. To je samo alat! Da li ,,„Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka.“?


Tako nekako, samo oružje, na sreću, su skeneri, kompjuteri i ostali uređaji, a srce je pamet, konstantno usavršavanje i težnja ka perfekciji. ,,Oružje” je tu da budemo bolji, brži, precizniji, konstantniji u dobrim rezultatima. Nalazimo se definitivno u najinteresantnijoj fazi ubrzanog razvoja stomatologije!


#digitalnastomatologija #CAD #CAM #digitalnoskeniranjezuba #digitalsmiledesign #novetehnologije #savremenastomatologija

29 views

Recent Posts

See All

© 2018 by NIPDE