• dr Igor Ristić

Moderna stomatologija - spoj nauke i umetnosti


Stomatologija se u poslednjih 10-15 godina promenila više negu u predhodnih 100, po raznim osnovama. Na prvom mestu, sam odlazak kod stomatologa koji je ranije bio najčešeće uzrokovan akutnim problemom, bolom ili traženjem pogodnijeg u malom broju protetskih rešenja za nadoknadu nedostajućih zuba. Danas se pacijenti češće obraćaju sa željom da se reši estetski, možda funkcionalni problem ili unapred spreče potencijalni problemi, kod nepravilnog položaja zuba ili razvoja vilica, ortodontski problemi, na primer. Sada se zna da ortodontski aparati, nisu samo sredstva za terapiju dece i tinejdžera, već je preko 50% pacijenata u ortodontskom tretmanu u zrelom dobu. I to je najbolja investicija za njihovo buduće oralno zdravlje!


Nadalje, tehnologije i materijali koji su nama dostupni, bili su nezamislivi pre deceniju ili dve. Sada, zaista možemo da se držimo principa minimalne invazivnosti i da uz beznačajnu ili nikakvu destrukciju prirodnih zuba, potpuno promenimo vizuelno osmeh zuba. Radimo preciznije, uz pomoć lupa i mikroskopa, materijali su optički sve približniji prirodnim tkivima.

U implantologiji, uz upotrebu 3D rtg snimaka možemo perfektno isplanirati implantaciju. Samim tim, zadnjih decenija i očekivanja pacijenata su porasla, pogotovo uz toliku medijsku promociju zdravog i savršenog tela a time i osmeha…. Više nije dovoljno da se implant integriše u kost! Danas protetski deo na implantu mora da izgleda kao prirodan zub, sve ostalo je neuspeh! Uz upotrebu intraoralnih skenera možemo našim pacijentima, u CDEI, da izradimo krunicu za manje od 60 minuta.


STOMATOLOGIJA PO MERI SAVREMENOG ČOVEKA


Iza svega stoji psihološki fenomen da je savremenom čoveku stalo do zdravlja zuba iz više razloga. Činjenica da se sa vizuelno problematičnim osmehom ne može ,,dogurati daleko” na socijalnoj lestvici, sto je direktno povezano i sa profesionalnim napredovanjem. Vaš osmeh je ono prvo što ostali primećuju na Vama. Danas su ljudi toga sve više svesni i u našem regionu. Samo malom promenom oblika zuba možemo u potpunosti promeniti dinamiku jedne osobe. Mi im pomažemo da pronađu upravo ono što njima najbolje pristaje ili osmeh koji su nekada imali.Mi smo u našoj kratkoj video priči, pokazali upravo naš svakodnevni rad i zašto volimo posao kojim se bavimo! Uz to i filozofiju da je savremena stomatologija spoj nauke i umetnosti. Uz pomoć ovog kratkog spota želeli smo da približimo modernu stomatologiju javnosti i razbijemo ustaljene predrasude.


Pacijentkinja, poznata srpska umetnica, je prepoznala tu strast u nama i uočila kreativnu analogiju koja nam je donekle zajednička. Ona je prošla sve faze tretmana i mi smo ih hronološki zabeležili. Od početne dijagnostike do timskog, konzilijarnog plana terapije, upotrebu fotografija i digitalnog dizajna osmeha (DSD), konsultacije i prezentacije pacijentu, vizuelne procene ,,makete” buduće rekonstrukcije i na kraju njegovu kliničku realizaciju. Od postavke implanata do završnih fotografija. I danas smo joj zahvalni na strpljenju i poverenju koje nam je ukazala, ne samo da izvedemo rekonstrukciju već i da dokumentujemo njene elemente u potpunosti! Želja nam je bila da pokažemo da se posvećen i profesionalan tim, privržen dostizanju najviših dometa u stomatologiji može naći u Beogradu, te smo zato ubacili i par kadrova našeg grada. Gode nam, takođe, pohvale kolega iz inostranstva koji su u njemu videli inspiraciju za slične projekte. Još nam je draže kada pacijenti shvate da za njih možemo da učinimo veoma mnogo i video ih motiviše da se jave stomatologu. Time je naša misija ispunjena i to nas čini jako srećnim i još motivisanijim!


#cdeibeograd #zadovoljnipacijenti #artofsmile #digitalsmiledesign #digitalnastomatologija #savrsenosmeh

© 2018 by NIPDE