• dr Snežana Banković

Da širok osmeh ne bude preširok


Većina ljudi smatra da je širok osmeh vrlo atraktivan i privlačan. Ali, šta je sa onima čiji je osmeh toliko širok da zbog toga nemaju želju da se nasmeju. Estetska stomatologija i za njih ima rešenje - repozicija gornje usne je kratkotrajna i bezbolna intrevencija kojom se taj problem efikasno rešava...


Vrlo često, naročito kod žena, pribegava se korekciji usana i osmeha korišćenjem različitih filera ne bi li položaj usana uz zube bio pravilniji, kako bi i usne i osmeh postali lepši. Kod nekih osoba, kada se nasmeju, gornja usna ,,beži visoko”, toliko da se, osim zuba, eksponira i veliki deo desni, nekad i više od jednog centimetra. Ove osobe uglavnom nisu zadovoljne svojim preširokim osmehom, čak ni sa pravilnim rasporedom i oblikom zuba, kao ni posle korekcije oblika usana filerima.


Osobe sa ,,visokom pozicijom” usne, vrlo često kriju svoj osmeh, što utiče na samopouzdanjei opuštenost u komunikaciji, čak i u situaciji kada imaju sve zdrave zube. Stomatološka intervencija za koju se malo zna, o kojoj se ne priča često i sa kojom pacijenti najčešće nisu upoznati, naziva se repozicija usne. Repozicija usne je vrlo elegantna intervencija prilikom koje možemo gornjoj usni obezbediti novi položaj, tako da prilikom osmeha budu vidljivi samo zubi, eventualno i mali deo gingive.


To je kratkotrajna i bezbolna stomatološka procedura kojom se nivo usne koriguje prilikom jedne posete stomatologu i pruža izvanredne rezultate u odnosu usana prema zubima i desnima.


Iz naše prakse


Stručni tim specijalista Centra za dentalnu estetiku i implantologiju ima dugogodišnje iskustvo i odlične rezultate u izvođenju ovakve intervencije. Katarina je došla u našu ordinaciju nezadovoljna svojim osmehom. Želela je da ispravi loš raspored svojih zuba i izbeli zube za svoje planirano venčanje.


Ponudili smo joj i opciju repozicije usne, ali je rekla da joj to neće biti potrebno, da će biti dovoljno samo da su joj zubi pravilni i beli. Nakon što smo uspešno završili terapiju fiksnim ortodontskim aparatom i dobili pravilne zubne nizove, veoma brzo je ponovo došla u ordinaciju.


Nije imala primedbe na naš rad, ali je bila nesrećna što joj se pri osmehu, naročito pri širokom osmehu, previše vide desni. Ponovo moram da stavljam ruku preko usta kada se nasmejem, rekla je tužnim tonom. Podsetili smo je da smo joj predlagali rešenje za to prilikom prvog dolaska, na šta je odgovorila da je upravo zbog toga i došla.


Nekoliko dana nakon izvršene intervencije, Katarina više nije imala potrebu da svoj osmeh zaklanja i mogla je da se smeje od srca, bez razmišljanja šta drugi misle o njenom osmehu. Poslala nam je kratku poruku kojanas je sve obradovala: Sada je sve savršeno!


Katarinin osmeh pre i posle intervencije


© 2018 by NIPDE