• dr Snežana Banković

11 najčešćih pitanja o vinirima1. Šta su zapravo viniri?

Viniri (fasete) predstavljaju tanke keramičke ljuspice koje se trajno fiksiraju na zube i kojima se može promeniti boja, oblik i veličina zuba. 


2. Da li se bruse zubi za vinire?

Da li se zubi bruse ili ne, zavisi od stanja zuba (oblika, veličine, boje, pozicije zuba i drugo) na koji želimo da postavimo vinir. U većini slučajeva, zube čiji izgled želimo da promenimo, nisu zdravi, intaktni i pravilnog rasporeda, pa je uglavnom neophodno zube pripremiti za postavljanje vinira. Priprema zuba u ovim situacijama vođena je digitalnim dizajnom osmeha, koji je prethodno isplaniran, čija je maketa isprobana u ustima pacijenta i sa čijim je izgledom pacijent saglasan. Preparacija zuba u ovim situacijama može podrazumevati uklanjanje zubne supatance do 0.3 milimtera, pa je neophodno da stomatolog koristi mikroskop ili lupu prilikom preparacije zuba. U smislu brušenja zuba, viniri su najmanje invazivna metoda za trajnu promenu izgleda osmeha.


3. Šta su non prep viniri?

Non prep viniri su viniri koji se postavljaju na zube bez brušenja. Situacije u kojima se zubi ne bruse da bismo postavili vinire vrlo su retke. Prebojeni, devitalizovani, karijesom destruisani zubi, zubi sa velikim ispunima, rotirani zubi, zubi koji su već imali neku vrstu nadoknade NE mogu imati non prep vinire. Ukoliko bismo želeli da vinire postavimo na zub, a da prethodno nismo obezbedili prostor za istu nadoknadu, debljina zuba mogla bi da kompromituje održavanje higijene i za posledicu ima krvarenje desni i da ugrožava parodotalni status samog zuba. 


4. Da li su viniri za mene?

Viniri su minimalno invazivna metoda za promenu izgleda osmeha. Svako ko želi da liniju svog osmeha dovede do savršenstva je kandidat. Nakon kliničkog pregleda i analize različitih parametara, stomatolog će Vam reći koji je najzdraviji put za postizanje rezultata. Dobar terapijski plan i adekvatan odabir nadoknade je neophodan za postizanje idealnih i minimalno invazivnih rezultata. Često se dešavalo da pacijenti dođu u Centar za dentalnu estetiku u želji da postave vinire zbog nepravilnog rasporeda zuba, ali nakon analize terapijski plan je ispravljanje zuba ortodontskim fiksnim aparatom i beljenje zuba, kao najmanje invazivna metoda, tretman koji je potreban. Takođe, vrlo često dolaze pacijenti koji žele da postave krune na svoje zdrave zube ne bi li korigovali sitne nepravilnosti. Definitivno za sitne neptavilnosti je overtreatment raditi krune. Za takve situacije viniri bez brušenja ili sa minimalnim preparacijma su pravi izbor terpije. 


5. Da li su za mene krune ili viniri?

Krune i mostovi na zubima ili implantima možemo nazvati protetskim elementima jer nadoknađuju destruirano zubno tkivo ili izgubljen zub. Fasete predstavljaju izrazito kozmetsku formu jer mogu dati željenu boju i oblik zubima koji nisu pretrpeli znatna funkcionalna ili karijesom izazvana oštećenja. 


6. Da li viniri mogu da promene boju?

Zavisno od vrste materijala od kojih su izrađeni, viniri mogu promeniti boju ili ne. Keramičke fasete nisu podložne promeni boje, niti će potamneti s vremenom. Njohova boja je stabilna i uvek ista. Dok su kompozitne fasete podložne primanju pigmenata iz hrane i pića i promeni boje. 


7. Da li viniri mogu da puknu ili se odlepe?

Viniri, odnosno fasete zahtevaju izuzetne sposobnosti iskusnog stomatologa, kao i zubnog tehničara. Rad pod mikroskopom, digitalni dizajn osmeha, savremeni materijali za fiksiranje vinira, savremeni materijali za izradu vinira, neophodni su za predvidive rezultate. Viniri,nakon fiksiranja u ustima biće u funkciji žvakanja kao i prirodni zubi. Njihova trajnost zavisi od  pravilnog održavanja oralne higijene. Jednom kvalitetno izrađene i fiksirane fasete teško se mogu ukloniti sa zuba bez njihove destrukcije. Nekada je njihovo uklanjanje moguće samo uz pomoć tvrdih dentalnih lasera. 


8. Kako se postavljaju na zube?

Viniri se izrađuju tako što se preciznim postupkom preparacije zuba, najčešće uz upotrebu optičkih pomagala za uvećanje, lupa ili mikroskopa, uklanja minimalna kolicina gleđi u cilju definisanja granica budućih faseta. Nadalje, sledi postupak otiskivanja ili intraoralnog skeniranja, nakon čega se u laboratoriji ili ordinacijskoj CAD/CAM frezi izrađuju željene keramičke forme. Posle probe i postignutog zadovoljavajućeg vizuelnog rezultata, preciznom metodom specifičnog lepljenja na zub one se trajno fiksiraju. Procedura je bezbolna uz upotrebu lokalne anestezije.


9. Bojim se da mi se promena osmeha neće svideti?

Prilikom izrade vinira u Centru za dentalnu estetiku pre početka terapije tim lekara radi na digitalnom dizajnu budućeg osmeha, na osnovu čega zubni tehničari prave maketu, koju pacijent može videti u 3D formatu u svojim ustima. Set odgovarajućih dentalnih fotografija i analiza zagrižaja, dodatne dijagnostičke analize vrše se prilikom planiranja i dizajna budućeg osmeha. Pre početka tretmana, tek kada se pacijentu dopadne budući izgled osmeha, tretman počinje. Tako da dobijamo dugoročne predvidive rezultate bez iznenađenja. 


10. Koliko prirodno izgledaju viniri?

Na prirodnost izgleda vinira najviše utiče izbor materijala. 

Savremena keramika koja se koristi za izradu vinira, propušta svetlost na isti način na koji to čini i zubno tkivo, stavljajući time akcenat na prirodnost. Bilo da je u pitanju izrada jednog vinira ili promena izgleda celokupne linije osmeha, moguće je postići savršene rezultate. 


11. Da li postavljanje vinira boli?

Priprema zuba za vinire je jedna od najmanje invazivnih metoda. 

Potpuno je bezbolna i uz prisustvo lokalnog anestetika predstavlja najbolji izbor, čak i za ljude koji se boje odlaska kod stomatologa.


#keramičkiviniri #fasete #nonprepviniri #estetskastomatologija #digitalsmiledesign #cdeibeograd #stomatologbeograd

© 2018 by NIPDE